Vosne Romanee 1er Cru les Rouges du Dessus

Färg: Rubinröd.

Doft: Mogen frukt av jordgubbar, hallon, körsbär och blåbär. Vinet uppvisar även bra kryddighet.

Smak:  Smaken är fruktig och elegant med toner av hallon, blåbär och jordgubbar. Vinet har fantastisk struktur med balanserade tanniner. Avslutningen ger en viss kryddighet med fin och lång eftersmak.

Ladda ned produktblad
Kategori:

Beskrivning

Alain Burguet är ett lysande exempel på att det går att etablera sig som ny vinmakaren även i ett traditionsbundet ursprung som Bourgogne. Domänen omfattar ca 8ha, majoriteten ligger i Gevrey-Chambertin men Alain köper även lite druvor från Vosne-Romanée och en liten andel från Chambertin Clos de Beze. Alain buteljerade sin första årgång under eget namn 1972 och har sedan dess räknats som ett av de stora namnen i Gevrey-Chambertin. Trots att han aldrig basunerat ut det så brukas alla Alain Burguets vingårdar ekologiskt. Faktum är att han aldrig använt sig av varken pesticder eller herbecider i sina vingårdar, inte ens under -70 och -80-talet när det lokala jordbruksrådet starkt förordade kemiska behandlingar. Enligt Alain fanns det vid tillfället endast 3 producenter i området som jobbade ekologiskt.

Alain är en storvuxen, kraftfull och tystlåten man som vid första mötet kanske inte ger det hjärtligaste intrycket. Det speglades inte minst i hans viner som under -70 och -80-talet var generöst fatade och tanninrika, på gränsen till grova. Sedan dess har Alain både funnit och fulländat sin stil. Generellt sett så skördar Alain lite senare än de flesta av grannarna i Gevrey-Chambertin. Sorteringen är otroligt rigorös, första sorteringen sker i vingården, nästa vid ett vibrerande sorteringsbord och därefter ytterligare en gång efter avstjälkning där enskilda bär som inte håller måttet sorteras bort. Macerationen är förhållandevis lång och jäsningen tar vid naturligt utan odlad jäst eller kontrollerad temperatur. Vinerna är djupa och rikt fruktiga med väl tilltagna- men mogna tanniner, frisk syra och härlig struktur.

Idag drivs egendomen av Alains söner Jean-Luc och Eric Burguet. Båda följer samma strikta kvalitetskriterier som Alain och har dessutom introducerat vissa biodynamiska preparat och metoder.


Mer information
Druvsammansättning

Pinot Noir

Förpackning

Land

Producent

Årgång

Jordmån

Kalk, Lera, Sand

Alkoholhalt