Pieve di St. Restituta Sugarille

999kr inkl. moms

Sugarille är ett av två vingårdsbetecknade viner som Gaja producerar i Montalcino. Den magra, kalkrika jordmånen ger vinerna en kraftigare struktur med tuffare tanniner men också en tydligare mineralitet. Vinifieringen påminner om den i Piemonte, Gaja jäser viner relativt långsamt med naturlig jäst och lagrar därefter vinet ett år på barriquer (30%  nya) och slutlagrar därefter ytterligare ett år på slavonska ekliggare.

Färg: Relativt tät röd färg.

Doft: Fruktig, kryddig doft med inslag av körsbär, plommon, salvia, tobak, viol och nejlika.

Smak: Fruktig med inslag av körsbär, plommon, hallon, salvia, tobak och örter. Vinet är stramt med frisk syra och mogna tanniner.

Ladda ned produktblad
Kategori:

Beskrivning

Pieve Santa Restituta ligger vackert inbäddat i det böljande landskapet i Montalcino, strax söder om Siena. Det är den försa egendomen som Angelo Gaja investerade i utanför Piemonte. Gården var sedan länge övergiven och de 16 ha som tidigare varit planterade med vin och diverse blandgrödor låg i träda. Angelo insåg snabbt att de magra, kalkrika jordarna var perfekt lämpade för vinodling. De lätt sluttande vingårdarna ligger drygt 350 m.ö.h. och vetter med perfekt exponering mot sydväst.

Egendomen är döpt efter kyrkan, Santa Restituta som har anor från 300-talet. Angelo lät rusta upp kyrkan till sin forna glans. För att inte inkräkta på den vackra arkitekturen i byn så har Angelo byggt hela vineriet under marken. Den toppmoderna anläggningen stod klar 2005 vilket även blev det första årgången av de två vingårdsbetecknade vinerna Sugarille och Rennina. Utmärkelserna har duggat tätt sedan starten och Pieve Santa Restituta rankas som en av de absolut främsta producenterna i Brunello di Montalcino.


Mer information
Alkoholhalt

Årgång

Producent

Land

Druvsammansättning

Sangiovese

Förpackning

Jordmån

Kalk

Appellation

DOCG