Lokoya Mount Veeder

3 799kr inkl. moms

Veeder Peak, Mount Veeder ligger på närmare 550m höjd och är den första vingården som nås av solljus under morgontimmarna innan det blir varmt. Det är även den vingården där temperaturen sjunker snabbas under eftermiddagen vilket gör att smakerna koncentreras samtidigt som frukten inte producerar för mycket socker och framförallt inte mjukar upp syran och tanninerna. Mount Veeder är Lokoyas mest långlivade vin.

Färg: Djupt blåröd.

Doft: Otroligt koncentrerad doft med inslag av svarta vinbär, körsbär, kaffe, örter, kanel och nejlika.

Smak: Fyllig och koncentrerad med inslag av svarta vinbär, körsbär, kaffe, örter och mineral. Smakerna är för sin ungdom nyanserad i smaken med hög syra och strama tanniner.

Ladda ned produktblad
Artikelnr: X5441LO0201 Kategori:

Beskrivning

Lokoya grundades 1994 av en av Napa Valleys och Kaliforniens sanna legender, Jess Jackson. Jess kallades lite skämtsamt i regionen för ”The Mountain Man”. När de flesta vinmakarna och producenterna sökte sig till dalgången i Napa Valley så sökte sig istället Jess Jackson till de omgärdande kullarna och bergen. Under närmare 4 decennier investerade han flitigt och lyckades förvärva några av Kaliforniens bästa vingårdslägen i såväl Sonoma, Napa Valley och Santa Barbara. Med Lokoya så ville Jess Jackson visa upp den enorma potentialen i Napas bergsappellationer. Han var fast besluten om att den magrare jorden och svalare klimaten var nyckeln till att producera riktigt stora viner. Med hittills 4 ”perfect scores” så har Lokoya cementerat sin position som ett av USAs mest prestigefyllda och högst skattade vinerier.

Lokoya äger inga egna vingårdar. Istället så får vinmakare Chris Carpenter fria händer att välja den bästa frukten från de vingårdarna som Jess förvärvat. Chris har därmed möjlighet att plocka de bästa druvorna från de vingårdar, vingårdslotter eller till och med de rader i en specifik vingård som producerat bäst frukt.

Med Lokoya producerar Chris Carpenter en studie i cabernet sauvignon från Napa Valleys mest prestigefyllda bergsappellationer, Mount Veeder, Howell Mountain, Diamond Mountain och Spring Mountain. Vinmakningen mellan de fyra vinerna skiljer sig inte nämnvärt åt, istället så vill Chris framhålla skillnaderna mellan de olika bergens terroir.


Mer information
Alkoholhalt

Årgång

Förpackning

Producent

Land

Druvsammansättning

Cabernet Sauvignon

Jordmån

Lera, Sand, Vulkanjord