Gaja Barolo Dagromis

529kr inkl. moms

1995 köpte Angelo Gaja två vingårdar i Barolo av familjen Gromis och det är därifrån vinet fått sitt namn, Dagromis. Den ena vingården ligger i Serralunga d’Alba, precis intill vingården Sperss. Den andra ligger i La Morra i direkt anslutning till Conteisa. Båda ligger med perfekt sydexponering och består främst av kalkrik lera. Vinet jäser med naturlig jäst under 3-4 veckor och lagras därefter på franska barriquer i 12 månader och efter det ytterligare 12 månader på Slavonska ekliggare.

Färg: Röd.

Doft: Stor, uttrycksfull doft med inslag av röda bär, viol, rosor, nejlika, kaffe och örter.

Smak: Smaker av hallon, viol, tranbär, örter och kaffe. Smaken är stram med nyanserad frisk syra och tanniner.

Ladda ned produktblad
Kategori:

Beskrivning

Angelo Gaja är tveklöst Italiens mest kända och dynamiska vinpersonlighet. Hans viner har skördat fler framgångar och utmärkelser än något annat italienskt vinhus. De vingårdsbetecknade vinerna Sori Tildin, Costa Russi och San Lorenzo tillhör de högst skattade och mest eftertraktade vinerna i världen.

Angelo utbildade sig vid universitetet i Alba och fortsatte sina studier vid universitetet i Montpellier. Metoderna han tog med sig från tiden i Frankrike ansågs som kontroversiella när han implementerade dem i det traditionstyngda Barbaresco. Temperaturkontrollerade rostfria jäskärl, kortare macerationer och jäsningar och framförallt de mindre franska barriquerna möttes med stor skepsis. När han dessutom valde att plantera några av familjens bästa lägen med franska druvsorter utbrast Angelos far ”Darmagi!”, som på lokal dialekt betyder ”vad synd” eller ”skamligt”.

Det går inte att förminska moderniseringen i Piemonte och i Italien till användningen av stora eller små fat. De stora och viktigaste förändringarna skedde i vingårdarna. Angelo började plantera med högre densitet, införde ”green harvest”, skördade aningen senare – allt för att producera bättre och mer koncentrerad frukt. Bättre frukt innebar även mer tanniner, vilket i sin tur krävde mer syre under vinifieringen. Valet av storlek på fat handlar mer om att tämja druvan nebbiolos naturligt tuffa tanniner än att krydda vinet med ek. Trots alla skriverier är Gajas viner långt ifrån de mest moderna i regionen. Vinerna lagras endast på franska fat under 12 månader för att sedan slutlagras på större neutrala ekliggare under ytterligare minst 12 månader.

Idag äger Gaja drygt 100 ha mark i Piemonte. Kvalitetssäkrningen i vingårdarna liknar inget vi sett under våra resor i vinvärlden. Trots att det inte framgår så är all odling ekologisk. Gaja har över 70 heltidsanställda vingårdsarbetare, en per 1,4 ha!

Utöver vinerna i Piemonte gör Gaja även vin i Brunello di Montalcino och Bolgheri, Toscana.


Mer information
Årgång

Producent

Land

Druvsammansättning

Nebbiolo

Alkoholhalt

Förpackning

Appellation

DOCG

Jordmån

Kalk, Lera