Crozes-Hermitage Meysonniers

179kr inkl. moms

Druvorna till Crozes-Hermitage Meysonniers kommer uteslutande från Chapoutiers egna vingårdar brukas både ekologiskt och biodynamiskt. Rankorna har nått en snittålder om 25 år och vingårdarna vätter mot söder för maximal solexponering. Ek hanteras extremt varsamt, endast 5-10% lagras 12 månader på fat. Resterande del vilar motsvarande tid på cementtankar.

Färg: Blåröd.

Doft: Ursprungstypiskt kryddig doft med inslag av björnbär, hallon, lagerblad, vitpeppar, viol och lavendel.

Smak: Intensivt fruktig med inslag av mörka bär, örter, viol och peppar. Vinet har frisk syra och uppstramande tanniner.

Ladda ned produktblad
Artikelnr: 76716 Kategori:

Beskrivning

M.Chapoutiers historia sträcker sig från 1808 då familjen slog sig ner i Tain l’Hermitage. Under åren som följde förvärvade familjen några av regionens främsta vingårdar och M.Chapoutier etablerade sig som en av de största markägarna i Hermitage. M:et i namnet är en familjetradition, alla barn i släkten har ett namn som börjar på bokstaven M. Dagens ägare är Michel vars far heter Max.

Fram till 1977 drevs företaget med stor framgång av Michel Chapoutiers farfar Marc, som sedan överlät driften till sin son Max. Farfar Marc uppmuntrade Michel att studera till önolog för att på sikt ta anställning i familjeföretaget. Efter studierna reste Michel runt i vinvärlden. När han återvände 1987 var det tidigare så välmående företaget i dåligt skick. Kvaliteten sviktade och försäljningen dalade. Michel tog över ansvaret för skötseln av vingårdarna och vinifieringen, men hans far och bror behöll ansvaret för lagringen. Det var inte en hållbar situation.

1989 ställde Michel ett ultimatum till sin farfar; antingen säljer du företaget till mig eller så lämnar jag. Michel fick som han ville och fick full kontroll över produktionen. Med ett brinnande kvalitetsfokus skar han direkt ner skördeuttagen med närmare 1/3.

Michels viner är fotografier av hans vingårdar och vikten ligger på mineralitet och längd. Michel insåg tidigt betydelsen av ekologisk odling för att framhäva ursprungstypicitet och han är idag en av vinvärldens starkaste förespråkare för biodynamisk odling.

Idag är Michel erkänd som en av världens främsta vinmakare och hans viner räknas till de bästa i Rhone.


Mer information
Alkoholhalt

Årgång

Förpackning

Producent

Land

Appellation

AOC

Druvsammansättning

Syrah

Jordmån

Grus och sten