Artadi Tempranillo

149kr inkl. moms

Färg: Blålila.

Doft: Fruktig och koncentrerad med inslag av björnbär, plommon och hallon. Finns även viss kryddighet.

Smak: Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, viol, choklad, plommon, örter, kanel och vanilj. Vinet har frisk syra och balanserade tanniner.

Ladda ned produktblad
Artikelnr: 74472 Kategori:

Beskrivning

Artadi grundades i mitten av 80-talet i form av ett kooperativ under ledning av vinmakaren Juan Carlos Lopez de la Calle. Juan Carlos var fast besluten om att påvisa att druvan tempranillo var och är förmögen att producera viner som kunde mäta sig med de bästa i världen. Till en början så valde han att ta kraftigt avstånd från den porösa amerikanska eken som han tyckte dominerade smaken i många viner från området.

Artadi ligger i utkanten av den lilla sömniga vinstaden Laguardia, mitt i Riojas främsta distrikt, Alavesa eller Alava. Idag äger huset ca 83 ha vinmark, samtliga belägna i Alavesa. Jordmånen domineras av lera och kalk med bred geologisk mångfald och fluktuerande klimatologi. Samtliga vingårdar är högt belägna, mycket gamla och genererar låga skördeuttag med god koncentration. Just den klimatologiska och geologiska mångfalden har lett Artadi att omfamna en mer burgundisk vinmaknings-filosofi och kommer framöver enbart att producera ”villages” och vingårdsbetecknade viner.


Mer information
Alkoholhalt

Årgång

Förpackning

Producent

Land

Druvsammansättning

Tempranillo

Jordmån

Kalk, Lera