Våra producenter

Vi har en nära och personlig relation till våra samarbetspartners och besöker våra producenter regelbundet. Vår ambition är att Lively Wines sigill på sikt ska bli ett kvalitetssigill som våra kunder kan lita på.

Adega AlgueiraAnakotaArtadiAugust KesselerBallot-MillotBillecart-SalmonBruno RoccaBy FarrCa'MarcandaCardinaleChampagne Henri GiraudDomaine Alain BurguetDomaine Antonin GuyonDomaine de Bila HautEnedinaEnzo BartoliEtienne BranaForjas del SalnesGajaHugel & FilsKutch WinesLe Domaine d'HenriLes JamellesLively Wines BoxLokoyaM.ChapoutierMGM Mondo del VinoMonteraponiMt. BravePascal JolivetPierre GaillardPieve Santa RestitutaPoderi dal NespoliRigolSchwarzThe Sadie FamilyTinpot HutTrenel FilsWillunga 100

Adega Algueira

Adega Algueira

Adega Algueira är en av de främsta producenterna i området Ribeira Sacra i nordvästra Spanien. Vinhuset ligger vackert omgärdat av ek- och kastanjeskogar precis invid stranden till floden Sil där cisterciensermunkarna först slog sig ned redan på 1200-talet.

På de extremt branta sluttningarna odlar Algueira de blå och gröna druvsorterna, Mencia, Alvarello, Merenzao Caino, Godello, Loureiro, Alvariño och Treixadura. Med traditionella, hantverksmässiga metoder producerar man expressiva, friska och eleganta viner med silkiga tanniner och rödbärig , blommig frukt som för tankarna åt Bourgogne. Toppcuvéerna fottrampas för att extrahera maximalt med karaktär utan att laka ur alltför mycket tannin. Samtliga vingårdar brukas ekologist.

Se viner från Adega Algueira

Anakota

Anakota

Anakota är en sammanslagning av Montana och Dakota som refererar till de två vingårdar som Pierre Seillan och Jackson Family förvaltar i hjärtat av Knights Valley, Sonoma. Den legendariske vinmakaren Pierre Seillan grundade Anakota år 2000 tillsammans med ägarna Jess Jackson och Barbara Banke. Pierre är ursprungligen från Gascogne i sydvästra Frankrike och påbörjade sin karriär på familjeegendomen i trakterna utanför Bordeaux. I mitten av 1990-talet kom han i kontakt med Jess Jackson och Barbara Banke från Jackson Family Wines. Tanken att få fria händer att producera viner i världsklass tog honom över Atlanten, till Kalifornien. Istället för att slå sig ned i Napa som kanske känns mest självklart så blickade Pierre istället till Sonoma. Här fann han perfekta förhållanden på högt belägna vingårdar att producera viner som kombinerar kraft och elegans perfekt. Prestigevinerna Verité har radat upp 100-poängare i Wine Spectator och Wine Advocate.

Se viner från Anakota

Artadi

Artadi

Artadi grundades i mitten av 80-talet i form av ett kooperativ under ledning av vinmakaren Juan Carlos Lopez de la Calle. Juan Carlos var fast besluten om att påvisa att druvan tempranillo var och är förmögen att producera viner som kunde mäta sig med de bästa i världen. Till en början så valde han att ta kraftigt avstånd från den porösa amerikanska eken som han tyckte dominerade smaken i många viner från området.

Artadi ligger i utkanten av den lilla sömniga vinstaden Laguardia, mitt i Riojas främsta distrikt, Alavesa eller Alava. Idag äger huset ca 83 ha vinmark, samtliga belägna i Alavesa. Jordmånen domineras av lera och kalk med bred geologisk mångfald och fluktuerande klimatologi. Samtliga vingårdar är högt belägna, mycket gamla och genererar låga skördeuttag med god koncentration. Just den klimatologiska och geologiska mångfalden har lett Artadi att omfamna en mer burgundisk vinmaknings-filosofi och kommer framöver enbart att producera ”villages” och vingårdsbetecknade viner.

Se viner från Artadi

August Kesseler

August Kesseler

När August Kesseler tog över familjeegendomen 1977 så var han ännu inte 20 år fyllda och fortfarande student vid universitetet i Geisenheim. Som nyexaminerad vinmakare så bestämde sig August för att satsa på pinot noir eller spätburgunder som druvan kallas i Tyskland. Spätburgunder odlades relativt brett i regionen men stilmässigt så var vinerna lätta, syrliga, lite söta och mycket ljusa i färgen. Istället för att låta sig påverkas sina grannar i Rheingau så blickade August åt Frankrike för inspiration.

August planterade pinot noir på de varmaste vingårdslägena med direkt syd-exponering för att uppnå ful mognad. Genom att skörda senare, macerera längre och låta vinerna genomgå malolaktisk jäsning på franska fat så hittade han en stil som låg närmre Bourgogne än Rheingau. August Kesseler är utan tvekan en av förgrundsfigurerna i den rödvinsrevolution som nu sveper över Tyskland.

Men det är inte bara röda viner som ligger August varmt om hjärtat, han räknas som en av de främsta rieslingvinmakarna i Rheingau och Tyskland. August lyckas med konststycket att producera kompromisslösa viner i en publik, lite rikare stil. Instegsvinet R Riesling balanserar en liten restsötma med härlig koncentration och frisk syra, perfekt till fisk, skaldjur eller asiatisk mat med hetta. De vingårdsbetecknade vinerna är knastertorra.

Se viner från August Kesseler

Ballot-Millot

Ballot-Millot

Domaine Ballot-Millot ligger mitt i byn Meursault, i hjärtat av Côte du Beaune. År 2001 tog Charles Ballot över ansvaret för vinmakningen efter sin far, Philippe Ballot. Även om årgångarna för 2001 har varit habila så har egendomen lyft på allvar efter att Charles tog över. Mindre användning av ny ek, omställning från konventionellt jordbruk mot ekologiskt med inslag av biodynamiska metoder har verkligen burit frukt. Idag tillhör vinerna från Ballot-Millot den absoluta toppen i Meursault.

Idag förfogar Ballot-Millot över 11ha mark i Meursault, Puligny-Montrachet samt angränsande Volnay och Pommard. Endast naturlig jäst används, minimalt inslag av ny ek och ingen eller väldigt lite batonnage gör vinerna eleganta, mineraldrivna och transparanta.

Se viner från Ballot-Millot

Billecart-Salmon

Billecart-Salmon

Billecart-Salmon är på modet. Champagnehuset Billecart-Salmon är beläget i den pittoreska byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, strax utanför Epernay. Mareuil är ingen Grand Cru by, men anses av alla experter att minst hålla Grand Cru kvalitet. Det har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då huset grundades av Nicolas-Francois Billecart. I dag är det en välrenommerad, traditionsbunden champagnefirma med en jämn kvalitet och en personlig stil av elegans och finess.

Billecart-Salmon var tidigt pionjärer när det gäller kylstabilisering. Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor varpå man arbetar med jäsning på denna låga temperatur under två dagar. Husets filosofi är att till varje pris undvika oxidation av musten. Man vill att smaken skall komma från frukten och inte från de sekundäraromer som utvinns genom jäsningen.

Billecart kontrollerar hela sitt behov av druvor genom 27 långtidskontrakterade topp odlare, vars odlingar inte får ligga längre än 25 kilometer från viniferingsanläggningen. Många av dessa odlare hittar vi i Avize, Cramant och Le Mesnil. Den dell av mustern som de inte behöver (40 procent av mängden som köps in) säljer de till andra champagnehus.

Se viner från Billecart-Salmon

Bruno Rocca

Bruno Rocca

Bruno Roccas föräldrar köpte egendomen 1950 när flyttlasset gick den korta biten från Barbaresco till Rabaja. 1978 tog Bruno Rocca över driften och började buteljera i eget namn. Gården omfattar idag ca 15ha i Barbaresco, Langhe och Asti. Till sin hjälp har Bruno sin son Francesco som tillsammans med Bruno ansvarar för vitikultur och vinmakning samt sin dotter Luisa som sköter om marknadsföring och export.

Bruno är en sann modernist och gör extremt eleganta viner med ren frukt och försiktigt inslag av fat. Tillskillnad från många andra i regionen så använder Bruno Rocca inga enzymer eller tillsatser för att koncentrera färg eller mjuka upp strukturen. Fokus ligger istället på att bärga den bästa möjliga frukten från några av regionens främsta vingårdslägen. Odlingen är idag ekologisk (ännu ej certifierad), fr.o.m. årgång 2014 tillsätts inte några sulfiter innan jäsning då Bruno upplever att sulfiterna lakar ur mer tannin och gör att vinet tappar frukt. Genom att modifiera avstjälkningsmaskinen så har Brunos son lyckats konstruera en syrebarriär med hjälp av kväve. På så vis behöver man inte oroa sig för oxidation utan att tillsätta svaveldioxid.

Bruno Rocca tillhör det absoluta toppskiktet i Barbaresco och lyckas som få andra fånga nebbiolos karaktäristiskt blommiga doft och smak. Trots framgångarna och flertalet utmärkelser så är vinerna fortfarande överkomliga.

Se viner från Bruno Rocca

By Farr

By Farr

By Farr är tveklöst en av Australiens mest ”hypade” producenter för tillfället. Lovorden för de senaste årgångarna har duggat tätt och vinerna säljer slut innan release. Vi lyckades få en liten allokering av det senaste släppet, det kanske mest uppskrivna någonsin från, By Farr.

”None of our wines are main stream, they are our expressions of our vineyard, our earth/our tiny piece of dirt and what we like to drink. That’s what we promise to deliver.”

By Farrs viner är kompromisslösa men kanske inte för sin kraft utan snarare för sin elegans. Geelong är beläget ca 100 km sydväst om Melbourne och är ett utpräglat svalklimat med tempererade dagar och svala nätter. Frukten kommer uteslutande från egna vingårdar och alla viner är vingårdsbetecknade endruvsviner. Jordmånen består av porös röd lerjord över kalksten, samtliga vingårdar är planterade i nord-nordöst läge.

När pappa, Gary och sonen, Nick Farr inte är upptagna med de egna vinerna så ”säsongar” de på Domaine Dujac i Morey-Saint-Denis.

Se viner från By Farr

Ca'Marcanda

Ca'Marcanda

Med Ca’Marcanda lyckades Angelo Gaja införliva en av sina drömmar; att producera viner av världsklass längs den toskanska kusten. Angelo hade sedan länge planer på att slå sig ned i Bolgheri för att producera på bordeauxinspirerade viner i en av Italiens mest spännande regioner. Med sedvanlig flitighet sökte Angelo med ljus och lykta efter den perfekta platsen. När han väl fann den, en sömnig olivlund i Bolgheri, återstod bara ett problem; ägarna ville inte sälja.

Ca’Marcanda är Piemontesiska och betyder något i stil med ”platsen för eviga förhandlingar” och åsyftar de ändlösa diskussioner Angelo förde med de tidigare ägarna innan de äntligen beslöt sig för att sälja. Ca’marcanda ligger intill havet längs den toskanska kusten, rakt västerut från Siena. Det kustnära läget påverkar klimatet avsevärt. Här är dagarna varma och kvällarna svala, tack vare den svalkande havsbrisen. Jordmånen består främst av kalkrika lerjordar vilket gör Bolgheri till en idealisk plats för de franska druvsorterna cabernet sauvigon, cabernet franc och syrah.

Den första årgången bärgades 2000 och var minst sagt lovande. Idag har vinrankorna nått en ansenlig ålder vilket i sin tur ger mindre avkastning men mer koncentrerad frukt, mer mineralitet och mer struktur. Ca’Marcanda tillhör idag den absoluta toppen i Toscana och Italien.

Se viner från Ca'Marcanda

Cardinale

Cardinale

Chris Carpenter ligger bakom några av Napa Valleys mest prestigefyllda viner, inklusive Cardinale, Lokoya, Ja Jota och Mt. Brave. Han är känd som mannen som lyckats tämja Napa Valleys tuffa bergstanniner och skapa några av världens mest legendariska viner på cabernet sauvignon. Chris är uppvuxen i Chicago och studerade biologi vid universitet i Illinois. Under ett besök i Napa Valley insåg han att han skulle kunna kombinera sina erfarenheter från universitetet med sin stora passion, vin. Han fortsatte att utbilda sig på UC Davis där han tog en magisterexamen i vitikultur och oenologi. Efter praktik hos både Antinori och Santa Cristina Estate så landade han så småningom i Napa Valley som chefsvinmakare hos Cardinale.

Cardinale, som ligger i Napa Valleys berömda Oakville District. Cardinale är en blend av Napa Valley mest kända bergsappellationer, inklusive Diamond Mountain, Howell Mountain, Mount Veeder, och Spring Mountain. Varje enskild vingård vinifieras för sig och blandas. Cardinale är ett av Napas mest eftersökta viner och finns nu tillgängligt i Sverige för första gången någonsin!

Se viner från Cardinale

Champagne Henri Giraud

Champagne Henri Giraud

Champagne Henri Giraud är har under senare år flammat upp som en av de stilistiska förebilderna av fatlagrad Champagne. Med sällan skådad säkerhet balanserar Henri Giraud moderna vinmakningstekniker med traditionella metoder. Användningen av ekfat från den närliggande skogen, Argonne är central. Faten binds av Tonnellerie Chassin i Bourgogne, samma tunnbindare som producerar faten åt Domaine de la Romenée Conti.

Champagne Henri Giraud huserar i den grand cru-betecknade byn, Aÿ som av de flesta anses vara den främsta byn i Champagne för pinot noir. Vingårdarna vetter mer eller mindre rakt mot söder och får maximal solexponering vilket i sin tur ger rik, mogen pinot-frukt. Husstilen är fyllig med krämig mousse och inslag av exotisk frukt, nybakad brioche och de områdestypiska inslagen av hasselnöt. Fatlagringen gör vinerna än mer krämiga och vinösa vilket gör att de passar utmärkt till mat och inte endast som aperitif.

Idag drivs företaget av Claude Giraud, 12:e generationen i släkten, Giraud- Hémart. Den årliga produktionen är så liten som 280.000 flaskor, fördelat på ett 10-tal cuvéer. Toppcuvéerna är kraftigt allokerade. Vi är otroligt stolta att representer Henri Giraud i Sverige!

Se viner från Champagne Henri Giraud

Domaine Alain Burguet

Domaine Alain Burguet

Alain Burguet är ett lysande exempel på att det går att etablera sig som ny vinmakaren även i ett traditionsbundet ursprung som Bourgogne. Domänen omfattar ca 8ha, majoriteten ligger i Gevrey-Chambertin men Alain köper även lite druvor från Vosne-Romanée och en liten andel från Chambertin Clos de Beze. Alain buteljerade sin första årgång under eget namn 1972 och har sedan dess räknats som ett av de stora namnen i Gevrey-Chambertin. Trots att han aldrig basunerat ut det så brukas alla Alain Burguets vingårdar ekologiskt. Faktum är att han aldrig använt sig av varken pesticder eller herbecider i sina vingårdar, inte ens under -70 och -80-talet när det lokala jordbruksrådet starkt förordade kemiska behandlingar. Enligt Alain fanns det vid tillfället endast 3 producenter i området som jobbade ekologiskt.

Alain är en storvuxen, kraftfull och tystlåten man som vid första mötet kanske inte ger det hjärtligaste intrycket. Det speglades inte minst i hans viner som under -70 och -80-talet var generöst fatade och tanninrika, på gränsen till grova. Sedan dess har Alain både funnit och fulländat sin stil. Generellt sett så skördar Alain lite senare än de flesta av grannarna i Gevrey-Chambertin. Sorteringen är otroligt rigorös, första sorteringen sker i vingården, nästa vid ett vibrerande sorteringsbord och därefter ytterligare en gång efter avstjälkning där enskilda bär som inte håller måttet sorteras bort. Macerationen är förhållandevis lång och jäsningen tar vid naturligt utan odlad jäst eller kontrollerad temperatur. Vinerna är djupa och rikt fruktiga med väl tilltagna- men mogna tanniner, frisk syra och härlig struktur.

Idag drivs egendomen av Alains söner Jean-Luc och Eric Burguet. Båda följer samma strikta kvalitetskriterier som Alain och har dessutom introducerat vissa biodynamiska preparat och metoder.

Se viner från Domaine Alain Burguet

Domaine Antonin Guyon

Domaine Antonin Guyon

Domaine Antonin Guyon är en av Sveriges mest älskade Bourgogneproducenter. Den knappt 50 ha stora egendomen producerar viner i absoluta toppklass från några av Bourgognes högst skattade vingårdar.

Domänen grundades på 60-talet då den vid tillfället 55 åriga Antonin Guyon köpte mark i Côte de Nuits och Côte de Beaune i hjärtat av Bourgogne. Idag drivs företaget av Antonins söner Dominique och Michel som tillsammans med vinmakaren Vincent Nicot överser produktionen. Vingårdarna brukas ekologiskt och vinerna produceras med så lite intervention som möjligt. Druvorna når vineriet inom 30 minuter efter skörd för att bevara fräschör och syra, jäsningen tar vid naturligt, utan odlad jäst, manuell pigeage och lagring på franska fat är är några av nycklarna till Domaine Antonin Guyons framgång. Domaine Antonin Guyon producerar vin från drygt 15 appellotioner i Bourgogne.

1970 lyckades Dominique med konststycket att köpa 22 ha stor, perfekt syd-exponerad vingård i Meuilley, Hautes Côtes de Nuits – en vingård som tidigare varit uppdelad på över 300 jordlotter, fördelat mellan 80 ägare! Här producerar Dominique vin under den egna etiketten Dominique Guyon. Hautes Côtes de Nuits la Dame de Vergy lanserades 2007 på Systembolaget och har kommit att bli en verklig favorit i Sverige!

Se viner från Domaine Antonin Guyon

Domaine de Bila Haut

Domaine de Bila Haut

.

Se viner från Domaine de Bila Haut

Enedina

Enedina

Bierzo är ett av Spaniens trendigaste områden och det är inte svårt att förstå varför. När stora delar av Spanien ryckte upp gamla vinrankor för att istället plantera ”internationella” druvsorter så som cabernet sauvignon, merlot och sauvignon blanc så stod tiden still i Bierzo. Idag hittar vi några av Spaniens äldsta vingårdar, planterade på de branta bergsväggarna i området. Den lokala, tidigare föraktade druvan mencia klassas idag som en av vinvärldens mest spännande för sin unika karaktär och möjlighet att balansera kraft och elegans.

 

Enedina är ett gemensamt projekt mellan stjärnvinmakarna Pablo Frias och Raul Perez. Produktionen är extremt limiterad och vinerna görs i Pablos vineri som är inhyst i ett gammalt garage i staden Ponferrada i Leon.

Se viner från Enedina

Forjas del Salnes

Forjas del Salnes

Rodrigo Mendez är en av Spaniens mest spännande vinmakare. Internationellt är han mest känd för sina krispiga, friska och mineraldrivna viner på druvan Albariño men hemma i Spanien pratas det mest om Rodris röda viner. Faktum är att Rodri inte hade några planer på att producera vita viner innan stjärnvinmakaren Raul Perez fick honom att tänka om.

 

Forjas del Salnes vingårdar ligger endast ett stenkast från havet. De sandiga granitjordarna är så pass magra och väldränerade att inte ens vinlusen lyckas överleva här. Många av vingårdarna är fortfarande oympade och mycket gamla, somliga upp emot 200 år! Samtliga viner jäser med naturlig jäst och vilar därefter länge på sin fällning för att ge ytterligare karaktär och struktur. Forjas del Salnes viner är mycket eftertraktade, vi är mycket glada att representera Forjas del Salnes i Sverige.

Se viner från Forjas del Salnes

Gaja

Gaja

Angelo Gaja är tveklöst Italiens mest kända och dynamiska vinpersonlighet. Hans viner har skördat fler framgångar och utmärkelser än något annat italienskt vinhus. De vingårdsbetecknade vinerna Sori Tildin, Costa Russi och San Lorenzo tillhör de högst skattade och mest eftertraktade vinerna i världen.

Angelo utbildade sig vid universitetet i Alba och fortsatte sina studier vid universitetet i Montpellier. Metoderna han tog med sig från tiden i Frankrike ansågs som kontroversiella när han implementerade dem i det traditionstyngda Barbaresco. Temperaturkontrollerade rostfria jäskärl, kortare macerationer och jäsningar och framförallt de mindre franska barriquerna möttes med stor skepsis. När han dessutom valde att plantera några av familjens bästa lägen med franska druvsorter utbrast Angelos far ”Darmagi!”, som på lokal dialekt betyder ”vad synd” eller ”skamligt”.

Det går inte att förminska moderniseringen i Piemonte och i Italien till användningen av stora eller små fat. De stora och viktigaste förändringarna skedde i vingårdarna. Angelo började plantera med högre densitet, införde ”green harvest”, skördade aningen senare – allt för att producera bättre och mer koncentrerad frukt. Bättre frukt innebar även mer tanniner, vilket i sin tur krävde mer syre under vinifieringen. Valet av storlek på fat handlar mer om att tämja druvan nebbiolos naturligt tuffa tanniner än att krydda vinet med ek. Trots alla skriverier är Gajas viner långt ifrån de mest moderna i regionen. Vinerna lagras endast på franska fat under 12 månader för att sedan slutlagras på större neutrala ekliggare under ytterligare minst 12 månader.

Idag äger Gaja drygt 100 ha mark i Piemonte. Kvalitetssäkrningen i vingårdarna liknar inget vi sett under våra resor i vinvärlden. Trots att det inte framgår så är all odling ekologisk. Gaja har över 70 heltidsanställda vingårdsarbetare, en per 1,4 ha!

Utöver vinerna i Piemonte gör Gaja även vin i Brunello di Montalcino och Bolgheri, Toscana.

Se viner från Gaja

Hugel & Fils

Hugel & Fils

Alsace är bedårande vackert med sina små pittoreska korsvirkesbyar, omgärdade av vingårdar. Den lokala, rustika maten är en härlig blandning av det tyska- och franska köken och gifter sig fantastiskt med de kraftfulla och mångfacetterade vinerna från regionen. Det är inte konstigt att just Alsace blivit en favoritdestination bland svenska vinresenärer

Familjen Hugel gjort vin i den idylliska byn Riquewihr sedan 1639, vilket gör Hugel till ett av världens äldsta familjeägda vinhus. Idag håller den 12:e generationen Hugel i trådarna och den 13:e står ivrigt redo att ta över. Familjen råder över 25 ha mark och köper in druvor från ytterligare ca 100 ha.

Hugel var den första producenten att experimentera med och skapa de söta vinerna ”vendange tardive” och ”selection de grains nobles” . Dessa rariteter kan lagras i decennier och vinner bara komplexitet och struktur med lagring. Men Hugel är kanske mest kända för sina eleganta, friska och mineraldrivna torra viner.

Se viner från Hugel & Fils

Le Domaine d'Henri

Le Domaine d'Henri

Michel Laroche är Chablis personifierad. Få personer har betytt mer för regionen än Michel. Med drygt 50 skördar under bältet har Michel aktivt arbetat för en mer hållbar odling och ett lägre skördeuttag efter den fasta övertygelsen att bra vin endast kan göras av bästa möjliga råmaterial. Många förvånades när han valde att sälja sitt livsverk Domaine Laroche. Michel däremot hade redan börjat fila på sitt nästa projekt.

Han var inte redo att rycka upp familjens koppling till Chablis vid rötterna utan ville behålla familjens äldsta och bästa vingårdar för att låta dem gå i arv till sina barn. Han döpte det nya vineriet till Domanie d’Henri, efter sin far. Första årgången 2012 hade Michel lite drygt 8 ha mark i hjärtat av Chablis varav 4,5 ha premier cru Fourchaume. Han vinifierade vinerna hos Domaine Laroche i väntan på att det egna vineriet stod klart 2013.

Sedan uppbrottet med Domaine Laroche har Michel åter hittat glöden och lyckades redan med första årgången 2012 producera några av regionens bästa viner. Toppvinet Heritage görs från en liten jordlott på Fourchaume som köptes och delvis planterades av Michels far redan 1937. Här producerar han sitt mest komplexa och kraftfulla vin som lyckas kombinera koncentration och struktur med frisk syra och närmast oändlig längd.

Se viner från Le Domaine d'Henri

Lokoya

Lokoya

Lokoya grundades 1994 av en av Napa Valleys och Kaliforniens sanna legender, Jess Jackson. Jess kallades lite skämtsamt i regionen för ”The Mountain Man”. När de flesta vinmakarna och producenterna sökte sig till dalgången i Napa Valley så sökte sig istället Jess Jackson till de omgärdande kullarna och bergen. Under närmare 4 decennier investerade han flitigt och lyckades förvärva några av Kaliforniens bästa vingårdslägen i såväl Sonoma, Napa Valley och Santa Barbara. Med Lokoya så ville Jess Jackson visa upp den enorma potentialen i Napas bergsappellationer. Han var fast besluten om att den magrare jorden och svalare klimaten var nyckeln till att producera riktigt stora viner. Med hittills 4 ”perfect scores” så har Lokoya cementerat sin position som ett av USAs mest prestigefyllda och högst skattade vinerier.

Lokoya äger inga egna vingårdar. Istället så får vinmakare Chris Carpenter fria händer att välja den bästa frukten från de vingårdarna som Jess förvärvat. Chris har därmed möjlighet att plocka de bästa druvorna från de vingårdar, vingårdslotter eller till och med de rader i en specifik vingård som producerat bäst frukt.

Med Lokoya producerar Chris Carpenter en studie i cabernet sauvignon från Napa Valleys mest prestigefyllda bergsappellationer, Mount Veeder, Howell Mountain, Diamond Mountain och Spring Mountain. Vinmakningen mellan de fyra vinerna skiljer sig inte nämnvärt åt, istället så vill Chris framhålla skillnaderna mellan de olika bergens terroir.

Se viner från Lokoya

M.Chapoutier

M.Chapoutier

M.Chapoutiers historia sträcker sig från 1808 då familjen slog sig ner i Tain l’Hermitage. Under åren som följde förvärvade familjen några av regionens främsta vingårdar och M.Chapoutier etablerade sig som en av de största markägarna i Hermitage. M:et i namnet är en familjetradition, alla barn i släkten har ett namn som börjar på bokstaven M. Dagens ägare är Michel vars far heter Max.

Fram till 1977 drevs företaget med stor framgång av Michel Chapoutiers farfar Marc, som sedan överlät driften till sin son Max. Farfar Marc uppmuntrade Michel att studera till önolog för att på sikt ta anställning i familjeföretaget. Efter studierna reste Michel runt i vinvärlden. När han återvände 1987 var det tidigare så välmående företaget i dåligt skick. Kvaliteten sviktade och försäljningen dalade. Michel tog över ansvaret för skötseln av vingårdarna och vinifieringen, men hans far och bror behöll ansvaret för lagringen. Det var inte en hållbar situation.

1989 ställde Michel ett ultimatum till sin farfar; antingen säljer du företaget till mig eller så lämnar jag. Michel fick som han ville och fick full kontroll över produktionen. Med ett brinnande kvalitetsfokus skar han direkt ner skördeuttagen med närmare 1/3.

Michels viner är fotografier av hans vingårdar och vikten ligger på mineralitet och längd. Michel insåg tidigt betydelsen av ekologisk odling för att framhäva ursprungstypicitet och han är idag en av vinvärldens starkaste förespråkare för biodynamisk odling.

Idag är Michel erkänd som en av världens främsta vinmakare och hans viner räknas till de bästa i Rhone.

Se viner från M.Chapoutier

MGM Mondo del Vino

.

Se viner från MGM Mondo del Vino

Monteraponi

Monteraponi

Monteraponi gör sangiovese i klassiskt snitt, precis så som vi vill att sangiovese ska smaka. Lätta, höga, örtiga toner som backas upp av syrlig röd frukt som inte maskeras av fat. Monteraponi ligger strax utanför Radda in Chianti, högt beläget på kullen efter vilken domänen är uppkallad. Gården har anor från 900-talet då den dåvarande guvernören i Toskana, Greve Ugo uppförde godset. Efter år av förfall så förvärvades Monteraponi 1973 av familjen Braganti och var endast tänkt som en investering. Michele Braganti hade dock andra planer och succesivt att rustade upp Monteraponi och producera vin. Tvärtemot rådande trender så ville Michele producera vin av högsta kvalitet på klassiskt vis. Jäsningen sker på cementtank och lagringen på stora Slavonska- och Österrikiska ekliggare.

Egendomen omfattar drygt 150 ha mark men endast 15 av dessa är planterade med druvor. Bortsett från några ha olivodlingar så är majoriteten av marken orörd. Allt jordbruk är ekologiskt. Tack vare att odlingarna är omgärdade av skog så behöver man inte heller oroa sig för grannars ev. besprutningar. Utmärkelserna har duggat tätt de senaste åren både från internationella skribenter såväl som i den inhemska vinbibeln, Gampero Rosso där Monteraponi belönats med 3 glas vid ett flertal tillfällen.

Se viner från Monteraponi

Mt. Brave

Mt. Brave

Mt. Brave grundades 2007 av familjen Kendall-Jackson som en hyllning till pionjärerna som först bosatte sig på Mount Veeder, Napa Valley. Här producerar vinmakaren Chris Carpenter intensiva och komplexa viner på frukten som inte ingår i prestigetappningarna, Cardinale eller Lokoya.

Vingårdarna ligger mellan 470 och 600 meter över havet, precis ovanför dimman på den norra sidan av appellationen. Det är en av de första appellationerna i Napa Valley som nås av solljus under morgontimmarna men som tack vare den höga höjden fortfarande är en av de svalare appellationerna i området. Jordmånen är karg och består främst av grusiga och steniga lerjordar. Näringen är knapp och vinrankornas rötter tvingas söka sig långt ned i jakt på vatten, näring och mineraler. Frukten är otroligt koncentrerad men balanseras av frisk syra och markerade tanniner.

 

Se viner från Mt. Brave

Pascal Jolivet

Pascal Jolivet

Pascal Jolivet är en av de yngsta och mest dynamiska producenterna i Loiredalen. Familjen Jolivet har erfarenhet från negociantverksamhet i fyra generationer. Pascal hade dock andra ambitioner än att ta över familjeverksamheten och 1982 började han aktivt att söka efter de främsta vingårdslägena i Sancerre och Pouilly-Fumé. 1987 grundade han huset som bär hans namn. Idag finns hans viner representerade på stjärnkrogar över hela världen.

Pascal Jolivet förfogar över drygt 50 ha vinmark i Sancerre, Pouilly-Fumé och Tourain. Han har en otroligt stark tilltro till kvaliteten på hans vingårdar och till frukten han bärgar därifrån. Vingårdarna sköts om med stor omsorg och brukas idag ekologiskt. Ingen odlad jäst tillsätts och han undviker konsekvent klarning av musten för att bevara så mycket karaktär som möjligt.

Se viner från Pascal Jolivet

Pierre Gaillard

Pierre Gaillard

Pierre Gaillard är en av de klarast lysande stjärnorna i Norra Rhone. Efter avslutade studier i Beaune och Montpellier tog Pierre anställning hos, E.Guigal. 1981 köpte han sin första vingård, Clos de Cuminailles i Saint Joseph. 1987 började Pierre Gaillard att vinifiera under eget namn. Idag förvaltar han närmare 25 ha i Norra Rhone som spänner sig mellan Côte-Rôtie i norr, till Cornas i söder.

Omsorgsfullt arbete i vingårdarna, minutiös selektering och försiktig extrahering och fathantering kännetecknar Pierre Gaillards viner. Samtliga vingårdslägen skördas och vinifieras separat. Druvorna avstjälkas och macererar vid 30 °c och jäser därefter vid 35 °c. Manuell ”punsch down” genomförs 3 gånger om dagen tillsammans med en överpumpning av musten. Trots relativt lång fatlagring så är det alltid ren frukt och de klassiska blommiga inslagen av lavendel och viol som dominerar Pierre Gaillards viner.

Se viner från Pierre Gaillard

Pieve Santa Restituta

Pieve Santa Restituta

Pieve Santa Restituta ligger vackert inbäddat i det böljande landskapet i Montalcino, strax söder om Siena. Det är den försa egendomen som Angelo Gaja investerade i utanför Piemonte. Gården var sedan länge övergiven och de 16 ha som tidigare varit planterade med vin och diverse blandgrödor låg i träda. Angelo insåg snabbt att de magra, kalkrika jordarna var perfekt lämpade för vinodling. De lätt sluttande vingårdarna ligger drygt 350 m.ö.h. och vetter med perfekt exponering mot sydväst.

Egendomen är döpt efter kyrkan, Santa Restituta som har anor från 300-talet. Angelo lät rusta upp kyrkan till sin forna glans. För att inte inkräkta på den vackra arkitekturen i byn så har Angelo byggt hela vineriet under marken. Den toppmoderna anläggningen stod klar 2005 vilket även blev det första årgången av de två vingårdsbetecknade vinerna Sugarille och Rennina. Utmärkelserna har duggat tätt sedan starten och Pieve Santa Restituta rankas som en av de absolut främsta producenterna i Brunello di Montalcino.

Se viner från Pieve Santa Restituta

Poderi dal Nespoli

Poderi dal Nespoli

Poderi dal Nespoli grundades redan 1921 av Attilio Ravaioli som planterade den första vingårdarden Prugneto strax utanför den lilla byn, Nespoli i Emilia-Romagna. Idag äger Poderi dal Nespoli 110 ha mark i området kring Nespoli. Det nyrenoverade vineriet är en upplevelse i sig. Poderi Dal Nespoli förenar historia och tradition med toppmodern teknologi, respekt för miljön och en brinnande passion att producera vin i toppklass. Dörren står alltid öppen och besökare välkomnas gladeligen för en rundtur och provning. Emilia-Romagna är en region som måste upplevas.

Emilia-Romagna har en stolt mat- och vinkultur som sträcker sig långt tillbaka. De regionala specialiteterna som balsamvinäger, parmaskinka, mortadella och inte minst parmesanost är sedan länge oumbärliga för många Svenskar men vinet har fallit lite i skymundan. Det är hög tid att vi ändrar på det, här finns nämligen mycket gott att upptäcka!

 

Se viner från Poderi dal Nespoli

Schwarz

Schwarz

Hans Schwarz är slaktaren från Andau som blev övertalad att byta bana och istället fokusera på att producera vin. Familjen Schwarz har odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland i många generationer. Utöver en liten hobbyproduktion för eget bruk så har druvorna sålts till det lokala kooperativet. 1994 kom Hans Schwarz i kontakt med Alois Kracher som efter att ha fått prova Schwarz eget vin övertalade Hans att producera vin under eget namn. Alois lovade att hjälpa till och kontaktade i sin tur Manfred Krankl från Sine Qua Non som konsulterat och designat etiketterna.

Den första årgången av Schwarz Rot är närmast legendarisk och introducerade en helt ny stil av zweigelt. Stor och koncentrerad, packad med frukt men med friska syror och elegant struktur.

Se viner från Schwarz

The Sadie Family

The Sadie Family

.

Den frispråkige och konstnärliga Eben Sadie har tjänat sitt eget rykte i vinvärlden och han beskrivs som allt ifrån en enfant-terrible till en nationalskatt. Eben insisterar på att ”no man is an appellation” medan han själv definierar den största regionen i Sydafrika, Swartland.

Regionen Swartland har en definierad och skiftande terroir som påverkas av de tre bergen Paardeberg, Piquetberg och Riebeek Mountain. Bergen ger jorden unika fickor av granit, skiffer, sandsten och kvarts, länge trodde man att marken var bättre lämpad till vete och grödor snarare än vinrankor.

 Med en så intressant terroir tror Eben på “place above progress” och använder därför endast traditionella tekniker och utrustning. Alla druvor skördas för hand, sorteras och pressas i en liten traditionell korgpress eller fotstampas. Eben motsätter sig till att använda trä vid vintillverkning vilket leder till att han huvudsakligen arbetar med lera, betong och foudre med tjock, gammal ek som bevarar friskheten i vinet utan att ge det toner av ek. 

Se viner från The Sadie Family

Tinpot Hut

Tinpot Hut

Fiona Turner är en av Nya Zeelands mest hyllade vinmakare med ett förflutet i såväl Kalifornien, Central Otago och Hawkes Bay. 2003 beslöt hon sig för att bryta sig loss och börja producera vin under eget namn. Fiona var fast besluten om vad hon sökte, vingårdar som producerar frukt med bra koncentration men som backas upp av en stram, hög syra. I underregionen Blind River, Marlbrough fann hon precis vad hon sökte. Marlborough ligger vid den nordöstra spetsen av sydön och är en av de soligaste regionerna i hela Nya Zeeland. Samtidigt som dagstemperaturen är hög så är nätterna här svala vilket ger en långsam druvmognad som koncentrerar smakerna och ger perfekt balans mellan socker och syra.
Utöver den egna frukten så kompletterar Fiona med druvor från noga utvalda odlare och områden, baserat på odlingsteknik, jordmån och klimatologiska förutsättningar. Med Tinpot Hut vill Fiona förmedla en aromatisk, fruktdriven och elegant stil med härlig koncentration och frisk syra.

Se viner från Tinpot Hut

Willunga 100

Willunga 100

2004 beslöt sig vännerna och kollegorna David Gleave MW från välrenommerade vinimportören Liberty Wines i London, John Ratcliffe från Oddbins och Michael Hill Smith MW från Shaw + Smith att prova igenom hela det Australiensiska vinsortimentet som då fanns tillgängligt i England. De insåg att det fanns ett stort glapp mellan de enklare vinerna i dagligvaruhandeln och de kända prestigevinerna. David Gleave och John Ratcliffe slog sig samman och grundade Willunga 100 i McLaren Vale, strax söder om Adelaide.

 

Frukten kommer från några av områdets främsta vingårdar, somliga över 100 år gamla. Redan den första årgången belönades av den Australienska vinjournalisten och domaren James Halliday med 5 stjärnor i 2008 års vinguide och utnämnde vinhuset som en av Australiens 10 främsta nykomlingar. Willunga 100 producerar balanserade, friska viner med strålande koncentration och längd.

Se viner från Willunga 100